Etape importante în realizarea implantului dentar
- Consultația inițială
Anterior inserării unui implant dentar are loc o examinare clinică a situației cavității orale și o analiză a radiografiei bi sau tridimensionale, pentru a evalua dacă există suficient țesut osos (din punct de vedere vertical și orizontal) care să asigure stabilitatea implantului. Medicul specialist decide dacă acest lucru este realizabil, dacă există riscuri sau alte contraindicații și se stabilește o nouă programare pentru efectuarea intervenției chirurgicale.
- Plasarea în os a implantului
Intervenția chirurgicală constă în inserarea șurubului din titan sau zirconiu în osul maxilar superior sau inferior. Disconfortul acestei operații nu este mai mare decât cel al unei extracții.
- Controlul postoperator
După un interval de aproximativ 7-21 zile de la inserare, medicul îndepărtează firele de sutură care au ajutat la vindecarea gingiei. După inserarea în țesutul osos urmează perioada de osteovindecare pentru o perioadă de 6-8 săptămâni sau 4-6 luni (în funcție de modelul de implant ales de pacient).
- Descoperirea implantului
După integrare are loc etapa de atașare a șurubului de vindecare și menținerea lui timp de 1-4 săptămâni.
- Realizarea coroanei dentare
Etapa protetică este aceea în care se atașează bontul protetic care va susține lucrarea pe implante care poate fi formată din coronițe, punți sau proteze. Coroanele pot fi realizate din mai multe materiale (metal-ceramic sau zircon-ceramic).
- Cimentarea coroanei dentare
Pentru cimentarea lucrărilor se folosesc cimenturi speciale, deoarece acestea au o aderență foarte bună pe bonturile protetice. Coroanele se cimentează sau se poziționează prin înșurubare.