Tehnici de periaj – cel mai uzual mijloc de igienizare dentară și gingivală este utilizarea periuței de dinți (clasică, electrică sau cu ultrasunete).
Folosirea aței dentare și a apei de gură – sunt alte două mijloace de curățare a dinților, în special în zonele greu accesibile, unde periuța de dinți nu poate să ajungă.
Sigilarea șanțurilor și fosetelor de pe suprafețele dinților este o metodă recomandată copiilor cărora le-au apărut deja dinții definitivi (cu vârsta între 6-15 ani). Procedura se face cu un material special, prin acoperirea șanțurilor dentare de pe molari și premolari, aceștia având capacitatea de a reține resturile alimentare. Scopul este protejarea țesutului dentar și eliberarea de fluor, astfel procesul creează o barieră între dinte și toți factorii care produc cariile.
Datartraj cu ultrasunete. Curățarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor se face prin desprinderea și mobilizarea tartrului de pe suprafața dinților, și cu ajutorul jetului de apă care spală fragmentele de tartru, având un efect calmant aplicat pe gingie.
Periajul profesional se realizează în cabinetul stomatologic, după efectuarea manoperei de detartraj. Scopul său este de a înlătura de pe dinte placa bacteriană cauzată de alimente. Cu ajutorul acestei proceduri se pot corecta și unele colorații cauzate de vinul roșu, cafea sau fumat.
Air Flow este o tehnică de duș bucal pe bază de bicarbonat de sodiu, care proiectează pe dinți un jet de particule alcătuit din bicarbonat de sodiu și apă. Această procedură de igienizare ajută îndepărtarea în profunzime a plăcii bacteriene din zonele greu accesibile.
Fluorizarea este tratamentul stomatologic prin care se suplimentează cantitatea de fluor în scop profilactic. Fluorizările se realizează atât la copii, cât și la adulți, pentru a împiedica apariția cariilor. Această procedură crește rezistența dintelui la factorii care produc carii, putând fi realizată în cabinetul stomatologic, dar și la domiciliu.